fromhamburgwithliebe:

storefront for art and architecture

new york, usa

1992-1993

steven holl in collaboration with artist vito acconci

facade renovation

"Seeking to introduce improbability and to puncture the facade, Acconci and Holl challenged this symbolic border which underlines the exclusivity of the art world, where only those on the inside belong. Using a hybrid material comprised of concrete mixed with recycled fibers, Holl and Acconci inserted a series of hinged panels arranged in a puzzle-like configuration. When the panels are locked in their open position, the facade dissolves and the interior space of the gallery expands out on to the sidewalk. If the function of a facade is to create a division separating the inside from the outside space."

"Storefront’s physical location and façade can be understood as a reflection of its mission and practice, not only blurring the boundary between interior and exterior but enabling an endless possibility of panel configurations which encourage artists and visitors to create their own experience of entry, navigation and absorption in the gallery space"

[project on steven holl architects website]

[storefront website]